Voorkom dat LinkedIn om email vraagt bij uitnodigen nieuwe connectie

Connect on LinkedIn
Je kunt iemand vragen om lid te worden van je LinkedIn netwerk, door een uitnodiging te sturen. Als de ontvanger je uitnodiging accepteert, zijn jullie 1e graad connecties. Let op dat je alleen mensen uitnodigt die je kent.

Wil je iemand die je nog niet kent om strategische redenen uitnodigen, geef dan een zeer duidelijke reden in je uitnodigingstekst.

Je kunt mensen op verschillende manieren uitnodigen:

 • Op het profiel van een persoon: klik rechtsboven op [connect]
 • In zoekresultaten: klik rechts van iemands naam op [connect]
 • Gebruik de “add connections” pagina en laat LinkedIn je adresboek doorzoeken.
 • De “people you may know” suggesties die LinkedIn geeft hebben ook een [connect] knop.

Het risico op een IDK (I Don’t Know this person) verklein je flink door:

 • Alleen te linken met mensen die je kent.
 • Een herkenbare LinkedIn profielfoto: zodat mensen weer weten dat ze je kennen! 🙂
 • De LinkedIn standaard uitnodiging te vervangen èn aan te geven waar je elkaar van kent.

Je uitnodiging heeft geen mogelijkheid een link of bijlage toe te voegen. Sterker nog: als je in de tekst een link typt wordt je vriendelijk gevraagd dit te corrigeren.

Voorkom dat LinkedIn anderen onterecht beperkingen op uitnodigen geeft.
Als je niet met iemand wilt linken, zonder dat je denkt dat de persoon een spammer is, klik dan [ingore]. Gebruik de [I Don’t Know] optie alleen als je echt totaal geen flauw benul hebt wie iemand is èn je denkt dat het geen beginnersfoutje is. Heeft iemand bijvoorbeeld minder dan 20 connecties, dan denk ik al snel dat het een beginnerfoutje is.

Meest voorkomende oprechte fout: bij de suggesties die LinkedIn doet als “people you may know” op [connect] klikken. Het zijn slechts suggesties, doe alleen een verzoek om iemand aan je LinkedIn netwerk toe te voegen als je deze persoon ook daadwerkelijk kent.

Er zijn situaties waar je graag in contact wilt komen met iemand die je nog niet persoonlijk kent. In het wilde weg uitnodigen om deel te worden van je LinkedIn netwerk is riskant. Je kunt elkaar virtueel leren kennen door eerst eens een berichtje sturen. Hoe stuur je een bericht aan iemand die geen 1e graad connectie is? Door lid te zijn (desnoods tijdelijk) van dezelfde groep. De overgrote meerderheid van LinkedIn gebruikers (present company included) laat de optie aan staan dat “groupmembers” contact op mogen nemen. Gebruik die mogelijkheid!

Zelf accepteer ik iedere LinkedIn uitnodiging als uit de uitnodigingstekst blijkt dat het een serieus verzoek is. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen een optie is. Wil je de mogelijkheden van het netwerken via LinkedIn serieus nemen, dan raad ik je wel aan met iedereen te linken die je meer dan 3 minuten in IRL hebt gesproken.

Welke regel hanteer jij voor jezelf om met iemand de connectie via LinkedIn aan te gaan?

Over Petra Fisher | The LinkedIn Addict

Petra Fisher [@PetraFisher] is a speaker, trainer and coach with a strong focus on Corporate LinkedIn Training, Executive LinkedIn Coaching and Social Media Marketing. Wannabe Nerd | Train the Trainer | Allround Happy Person | @linkedinADDICT | Amsterdam | Australia | USA | Skype · http://petrafisher.com
Dit bericht werd geplaatst in LinkedIn, Quick tips en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Voorkom dat LinkedIn om email vraagt bij uitnodigen nieuwe connectie

 1. Noor zegt:

  Beste Petra,

  Als startende LinkedIn gebruiker vraag ik me iets af, misschien een rare vraag maar toch even voor de duidelijkheid; ik weet namelijk dat je wanneer je een profiel aanmaakt je de optie kan kiezen om automatisch je hele mail lijst ‘uit te nodigen’. Soms krijg ik uitnodiging van mensen uit het verleden (waarvan ik denk dat het dus automatische uitnodigingen zijn). Echter, als ik deze negeer worden deze wel eens vervolgd met een nieuwe invitation met de tekst ‘he has indicated you are a friend’. In zo een geval is dit dus geen automatische, maar juist een bewuste uitnodiging toch? Volgens mij heeft iemand mij dus bewust als ‘vriend’ aangevinkt toch?

  • Petra Fisher zegt:

   Dag Noor,
   De enige rare vraag is een niet gestelde vraag! Het lastige van LinkedIn zit ‘em precies in de optie “friend” die is namelijk maar ‘beperkt houdbaar’. Als je te vaak de ‘friend’ optie als uitnodiging gebruikt, wordt je door LinkedIn beperkt (restricted) in je mogelijkheden om uit te nodigen. Je kunt dan alleen nog maar mensen uitnodigen als je hun email adres invoegt. Het vervelende is dat LinkedIn dit nergens aangeeft.
   De achterliggende gedachte is dat LinkedIn een zakelijk netwerk is. Uiteraard link je met je vrienden, maar je hebt geen duizend vrienden. Hoeveel dan wel? LinkedIn houdt ongeveer 50 aan. Het precieze aantal keren dat je de ‘friend’ optie kunt gebruiken houden ze geheim. Hoe minder connecties je hebt (dus hoe nieuwer op LinkedIn) hoe coulanter ze zijn.
   Als je nog vragen hebt hoor ik ze graag. Je kunt bijvoorbeeld met mij linken en in je uitnodiging je vraag al stellen!
   Groet Petra Fisher

 2. Ingrid Houtepen zegt:

  Ik herken je richtlijn wel. Wat is je reden om voor ignore te kiezen ipv don’t know? Omdat t vriendelijker is neem ik aan? Goede tip, want dat is t!

  • Petra Fisher zegt:

   Dag Ingrid. Ik geloof dat mensen soms echt per ongeluk iemand uitnodigen die ze niet kennen. Bijvoorbeeld de nieuwkomer op LinkedIn die bij de suggesties van LinkedIn op [connect] klikt. Als iemand 5x een “I don’t know this person” krijgt, dan kan hij niemand meer uitnodigen zonder het email adres te weten. Nu is deze “ban” vrij eenvoudig te liften ALS je weet hoe dat moet. En veel mensen weten dat niet. Ik laat me op social media dan ook graag van mijn sociale kant zien, door mensen het voordeel van de twijfel te gunnen. Tenzij het duidelijk een spammer is, klik ik op ignore.

Reageren:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s